21.1 C
Balçova
Perşembe, Ekim 16, 2025
More

    Bodu Bodu (Çomçalı Gelin)

    İnternette takılırken küçükken köyde çocuklarda bilrikte benim de zaman zaman oynadığım yağmur duası niteliğinde “Bodu bodu” oyunu aklıma geliverdi. Ben adını bodu bodu diye hatırlıyorum fakat Anadolunun değişik bölgelerinde ve Orta Asya’da “bodi bodi, çömçeli gelin, çomçalı gelin” vb. adlarla anılan bu oyun hakkında kısaca derlediğim bilgileri aşağıda sundum.

    Çocuklar tarafından oynanan “Bodi Bodi” (Çomçalı Gelin) oyunu, genellikle üç aşamaya bağlı olarak gerçekleştirilir:

    1. Hazırlık,
    2. Oyunun oynanması,
    3. Toplanan yiyeceklerin pişirilip yenmesi

    HAZIRLIK: Havanın kurak gittiği, yağmurun hiç yağmadığı günlerde köyün çocukları bir araya gelerek “Bodu Bodu” (Çomçalı Gelin) oynamaya karar verirler. Yağmur duasına katılan bütün çocuklar, önce “bödü” adı verilen bir büyük kukla yaparlar, üzerine eski, yamalı elbiseler giydirilir, üstüne yeşil yapraklı ağaç dalları sarılır. Hazırlanan kuklaya “çomçalı gelin, çömçeli gelin” adı verilir.

    OYUNUN OYNANMASI: Hazırlanan kuklayı taşıyan çocuk en önde olmak üzere, oyuna katılan bütün çocuklar, “Bodi Bodi” diye bağırarak bütün köyü gezerler. Bütün köy, kapı kapı gezilerek evlerden buğday, pirinç, bulgur vb. yiyecekler toplarlar. Buğday veren ev sahibi, gelenlerin üstüne bir çomça su döker.

    Kapı kapı dolaşırken, her evin önünde, hep bir ağızdan “Çomçalı Gelin Tekerlemesi”ni söylerler:

    “Çomçalı gelin çöm ister
    Bir kaşıcık yağ ister
    Yağ verenin oğlu olsun
    Bulgur verenin kızı olsun
    Teknede hamur
    Tarlada çamur
    Ver Allah’ım ver
    Bir sulu yağmur”

    “Hot bodi bodi
    Anan baban neden öldü
    Bir kaşıcık sudan öldü
    Tarlalar yarık yarık
    Çiftçilerin beli bükük
    Yerden bereket
    Gökten yağmur
    Ver Allah’ım ver
    Sicim gibi, sulu sulu yağmur’”

    “Bodi bodi neye Bodi,
    bir kaşıcık suya Bodi,
    yağmur kızı yağ ister
    Balta, kürek, bel ister
    Üç koyun kurban ister
    Ver Allah’ım ver sulu sulu yağmur…’”

    TOPLANAN YİYECEKLERİN PİŞİRİLMESİ VE DUA: Köyün bütün evleri bu şekilde dolaşıldıktan sonra, toplanan yiyecekler (kıyma, yağ, bulgur, yumurta, pekmez, şeker, ekmek, dut kurusu, erik vs.) yemek yapılarak yenir, ardından yağmurun yağması için katılanlar tarafından topluca dua edilir.

    Çok Okunanlar

    Eski Antakya Evleri ve Sokakları

    Kentler ecesi Antakya, köklü tarihiyle günümüz hayatına pek çok...

    Kültür Kenti ‘Hatay’

    Bir kenti “kültür kenti” kılan belleğidir. Hatay uygarlığın orijinidir, beşiğidir. Vali...

    Antekece

    https://www.youtube.com/watch?v=HB7KFH-Vpiw İki Antekeli haket ederse…

    Benzer Haberler

    Popüler Kategoriler